Nord-Norge er det opprinnelige maktsenteret på Nordkalotten. Landet er nevnt som Hålogaland og strakte seg over store deler av nordkalotten; dagens Nord-Norge, Nord-Sverige, Nord-Finland og Kolahalvøya.
Det gamle Hålogaland, strakte seg fra Nord-Trønderlag og helt til Vardø, og i en periode frem til året 999 helt til Kola og Kvitsjøen. I dag finner man igjen navnet i moderne institusjoner som Hålogaland Teater, Sør-Hålogaland og Nord-Hålogaland bispedømmer. Hålogaland lagmannsrett omfatter av fylkene Nordland, Troms og Finnmark, samt Svalbard og Jan Mayen.
Hålogaland brukes i dag ofte som fellesnavn på regionen som utgjør dagens Vesterålen, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms, men dette er ikke dekkende, siden nordre Nordland og Sør-Troms bare var en liten del av det historiske Hålogaland. Hålogaland er det historiske navnet på hele landsdelen.
Det gamle Hålogaland var det opprinnelige Norge
Hålogaland har en framtredende plass i sagaene. Nord-Norge ble tidlig bebodd. De eldste spor av mennesker i Norge er funnet i Finnmark og de eldste spor av hustufter i Norge, er funnet på Træna i Nordland.
Hålogaland er beskrevet lenge før Norge er beskrevet, av historieskriverne. Området var kjent av grekerne gjennom handelssamkvem så tidlig som 800–900 FØR Kristus. Dikteren Homer skriver om landet med så lang en dag, at den gjeteren som jagde feet inn om kvelden kunne rope til gjeteren som jagde feet ut om morgenen. Kong Nor, som er opphavet til navnet Norge og skal etter sagaen være etterkommer av Kong Holgi av Hålogaland. Det finnes belagt i «Haraldskæði» (ca år 900 etter Kristus) og som Snorre Sturlasson tok opp i «Den yngre Edda». Det samme sier Flateyboka, skrevet på Island i 1380-årene, men her het kongen Låge eller Hålåge, den høyvokste lågen. Han var broren til Kåre, en av forfedrene til kong Nor
Navnet Hålogaland kan stamme fra ordet Hálaug, som da vil kunne bety «høytidelig kampavtale» og háleygir blir da, noe omstendelig, “de som høytidelig ved ed, forplikter seg til kamp”. Forutsetningen for en slik avtale, må vel være at det eksisterte en viss form for organisert samfunn, et felles tingsted og mulighet for relativt rask kommunikasjon i det vidstrakte håløygriket når farer truet.
Maktsenter i nord
På Borg på Vestvågøya i Lofoten, har arkeologer avdekket den største vikingebygningen som noen gang er funnet – et høvdingesete, som ble etablert allerede rundt år 500 e. Kr., med sensasjonelle funn av gjenstander som knytter Lofoten til Middelhavet, Frankrike, England og Tyskland. Det vitner om et maktsentrum. Selve høvdinggården er det største vikingebygget som noen gang er avdekket – hele 83 meter langt og 9 meter høyt. Lofoten og Nord-Norge var en integrert del av den felles europeiske kulturen i vikingtida, slår Forskning.no fast. Høvdingsetet på Borg ble forlatt rundt år 950, og den siste høvdingen var trolig Olaf Tvennumbruni, som etablerte seg på nytt på Island.
I tillegg til Borg, nevner Snorre Sturlassons sagafremstillinger høvdingsetene Tjøtta, Bjarkøy, Borg, Salten, Steigen, Vågan, Andenes og Trondarnes. Man antar at innbyggerne fra Helgeland til Malangen sluttet seg sammen som et håløygfolk, allerede før år 500 etter kristus.
Det mest kjente slaget utført av Hålogalands mektige hær, er slaget ved Stiklestad i 1030. Håløyingene ledet sin overlegne hær, anført av høvdingene Hårek fra Tjøtta og Tore Hund, sørøver til Stiklestad. Tore Hund og Hårek, gav Hellig Olav (Olav Den Hellige) banesåret i dette store slaget, som den dag i dag minnes med forestillingen “Spelet om hellige Olav”. Tore Hund sin allianse med samene (Sapmi), gikk det gjetord om, da samene hadde laget en hellig kofte til Tore Hund, som nærmest gav han åndelige superkrefter i strid. Allerede da så man en allianse mellom Sapmi og vikingene i Hålogaland (i ettertid feilaktig kalt for Nord-Norge) Det ekte navnet er Hålogaland, med Sampi som en autonom region, innad i dette landet.
Hålogaland under okkupasjon og frigjøring i 1814
Olav den helliges død gav senerer vikingeslekta til Norge, muskler nok å okkupere Hålogaland på 1100 tallet og denne okkupasjonen varte til begynnelsen av 1300 tallet, inntil danskene okkuperte både Norge og Hålogaland, som varte helt til Kieltraktaten i 1814. Da Eidsvoldsmennen samlet seg og dannet staten Norge, så skrev man en grunnlov for Norge og man ønsket det gamle Hålogaland med i denne nye staten. Hålogaland sin representant nådde imidlertid aldri frem til Eidsvold og Hålogaland ble derfor aldri med i staten Norge. En konklusjon er at Hålogaland/Nord-Norge juridisk sett, aldri har vært en del av staten Norge, siden Hålogaland var okkupert i nærmere 700 år, før okkupasjonsmakten trakk seg ut og landet igjen ble fritt.
Dette betyr i klartekst at dagens Nord-Norge, i realiteten juridisk sett er en selvstendig stat og ikke behøver å rette seg etter Norges Grunnlov og nyere lover, vedtatt i bygningen som er kjent som Stortinget. Norges Storting har også selv erkjent at Hålogaland aldri undertegnet tilbudet (Grunnloven) om å bli med og forme en felles stat. Dokumentasjonen kan leses her på Det Norske Storting sitt eget nettsted om Grunnloven (les nederst i 3 avsnitt)
Kulturdepartementet til staten Norge, har faktisk dokumentert at Hålogaland ikke er en del av staten Norge
En offisiell statlig NRK produksjon (Norsk Riks Kringkasting) som styres av Kulturministeren og dermed Regjeringen til staten Norge som helhet, laget i år en produksjon til 200 års jubileumsåret, for etableringen av staten Norge på Eidsvold i 1814. I denne produksjonen så er det dansende barn som fremfører en offisiell tekst i «Enige og tro til Dovre faller», utarbeidet av det statlige mediahuset NRK, hvor det helt rett ut og korrekt fremføres om statsdannelsen på Eidsvold i 1814, om at (sitat): «Nord-Norge kom ikke med..» (sitat slutt), se videoen under her. Dette er nok en bekreftelse at Hålogaland (Nord-Norge som det feilaktig kalles), ikke er en del av Staten Norge.
Det gamle Hålogaland og Sapmi kan bli en superstat. Ønsker vi det?
Men spørsmålet er; ønsker Nord-Norge å hevde suverenitet som egen stat? Jeg regner med at dette innlegget kommer til å skape kraftig debatt, og debatt er viktig. Ikke minst fordi jeg personlig mener Hålogaland på mange måter, er bedre tjent med å ta opp igjen de gamle grensene. Dette siden Norge og Stortinget konsekvent neglisjerer vår kjære landsdel. Dette sviktet mot vår landsdel, gjør at landsdelen er truet av fraflytting. Ved å ta opp igjen de gamle grensene til Hålogaland, og selv forvalte de enorme råvareressursene våre, både i og under sjø og på land, så vil Brutto Nasjonalprodukt (BNP) for Hålogaland øke fra rundt omtrent 250.000 kroner per innbygger per år, til 869.000 kroner per år, basert på at råvareprisene holder seg på samme nivå fremover og at utvinningen også holdes på samme nivå. Ledende energi-analytikere mener 25 % av verdens skjulte energireserver, finnes i arktiske strøk.
Det betyr at vi kan bygge de veier, jernbaner, skoler og barnehager vi ønsker. Vi kan bygge toppstandard lokalsykehus, eliteuniversiteter og høyskoler der det er formålstjenelig. Vi kan markedføre fisken vår til hele verden og vi kan satse ekspansivt på turisme og bygge et sterkt, men lite og effektivt forsvar, med fortsatt NATO og USA allianse og basepolitikk. Vi kan senke skatte og avgiftsnivået for både bedrifter, for personskatt og legge til rette for eget næringsliv og for internasjonale investorer, som ser mulighetene i “New corridor” med jernbane fra Narvik til Kina, og trans-sibirsk jernbane fra Tromsø eller Skibotn gjennom Nord-Øst Russland og videre til Alaska. I tillegg kan vi spare opp vårt eget “oljefond” til et tilsvarende nivå som Norge sitt “oljefond”, i løpet av 15 – 20 års tid. Et “statsbudsjett” for Hålogaland vil ligge på rundt 400 milliarder kroner i året, og vi behøver ikke benytte mere enn 300 av disse 400 milliardene årlig, til å bygge og drive samfunnet. De siste 100 milliarder kronene, kan vi sette av i vårt eget oljefond.
Hålogaland, mer enn bare en drøm?
Med hilsen
Per Vidar Nikolaisønn
Arctic Free Speech – Makta midt i mot !
Ja, er det ikke godt med syndebukker? La oss for all del ta til ordet for mer separatisme og få i stand enda flere konflikter enn hva vi allerede har! Makan…!
LikerLiker
Flott Per-Vidar!
Vi er leter etter arvetakere. Dersom dere vet av noen mulige arvetakere så hint dem om dette.
LikerLiker
Hva er fremtiden til dagens Hålogaland (Nord-Norge)? I forhold til andre “landsdeler” så taper vi innbyggere, og går forslaget igjennom om ny mandatfordeling i Stortinget som favoriserer folkerike områder, så vil også vi miste enda flere stortingsmandater, som gjør at vi mister de siste mulighetene for enhver politisk påvirkning over eget samfunn.
Hvorfor taper vi på det fleste fronter i konkurransen mot andre landsdeler? I hovedsak skyldes dette maktarrogansen som vi blir påført av det “Oslo-kartellet” som styrer landet, og benytter oljefondet og statens øvrige inntekter som sin egen “pengebinge” for samfunnsutbyggingen på det sentrale østland, og som verktøy for egen politiske karriere internasjonalt.
Jeg ser liten mulighet for at “Nord-Norge” kommer til å hevde seg i konkurransen med andre landsdeler, uansett hvor mange fagre ord det snakkes om angående den såkalte nordområde-politikken, som har blitt en ren floskel. Den eneste muligheten vi har til å vinne frem på lang sikt her nord er å innføre regionreformen, som vi i Regionpartiet har foreslått. Alt annet blir kun kosmetiske endringer og status quo, som betyr at det går sakte mot avfolkning av landsdelen.
LikerLiker
Takk for at det ble blåst liv igjen i denne nedstøvede tråden om en selvstendig nordkalott-stat, da juletida gir meg bedre tid til å skumme gjennom detaljene. Det tyngste argumentet er jo “Hjernekapasiteten vi eksporterte sørover uten å få mye igjen for dette”, i første kommentar. Mer nøye lesing gir meg dessverre frykt for at det meste av det slaget allerede er reist, slik at vi må hente inn fornuft sørfra for å få gjennomført reformen.
LikerLiker
Det er nok et faktum at AP og SV representantene vi sender nordfra til Stortinget, er mest opptatt av å “bli en del av gjengen” enn å kjempe for egen landsdel. Det er langt viktigere å holde seg inne med de ledende maktpolitikerne på Østlandet, enn fronte egen velgerskare fra nord. SP har et litt mer distansert forhold til maktpolitikerne på Østlandet enn de sosialistiske. Men sett fra en generelt synspunkt, så det er nok lite håp om at de vi sender nedover er interessert å bli anerkjente regional-poilitikere med makt i en fremtidg selvstyrt region i nord. Det er nok bedre å bli en anonym komfortabel “gratispassasjer” i eget parti.
Vestlandets og trønder politikerne er nok de som må hjelpe oss i Regionpartiet med å få reformen gjennomført, da de er interessert i å kjempe for egen landsdel, med de enorme ressursene som spesielt Vestlandet har utenfor kysten. Mye olje og gass på trønderlagskysten også, så de har også mye igjen for å få gjennomført regionreformen vår, siden både Vestlandet og Trønderlag vil vokse voldsomt, med å få hand om egne naturressurser og få en solid egenkapital i ryggen fra oljefondet også.
Jeg vil påstå at våre egne representanter fra nord, ihvertfall fra sosialistisk side, i bestefall kan beskrives som naive!!
LikerLiker
Sunnmøringer vet å karre til seg. Deres historie på Finnmarkskysten beroliger meg ikke til å anse dem som en hjelpende part for regionspartiet. Partipolitikken her nord fungerer ikke. Det ser ut for at tverrpolitiske krafttak må til, og alle midler tas i bruk for å gjennvinne kontroll. Slik det er nu, ligner det mer på diktatur.
LikerLiker
Vestlandet som egen selvstyrt region, innenfor den samme staten Norge, er vel vestlendingene særdeles interessert i. For å få regionreformen gjennom på Stortinget, så må det 2 stortingsresulosjoner til, med 2/3 dels flertall, for at vi skal endre styreform i dette landet. Slik det er i dag, så er Nord-Norge, Trønderlag. Vestlandet og Sørlandet i flertall på Stortinget, og alle disse 4 regionene har mye å hente på å styre innenrikspolitikken i egen region selv.
Derfor er det mulig å få reformen igjennom, om vi i nord samarbeider med de 3 andre “regionene” for å få endret styreform i dette landet. De fleste land i Europa har denne regioninndelingen, og det fungerer meget bra. Norge er en av de siste “sovjetstatene” i Europa. Slik kan vi ikke fortsette!
En mulighet om vi ikke får til regionreformen, er å søke østover med Nord-Sverige og Nord-Finland i en nordkalottstat. Nordfinsk tømmerindustri og turisme, nordsvensk malmindustri, øvrige gull og mineralforekomster, fisk, olje og gass i Hålogaland, er mer en nok til å danne en svært god stat på Nordkalotten. Luleå vil i såfall være en god hovdstad.
LikerLiker
Enig med deg i regionsformen. Har jo vært innom dette tidligere. Nordkalotten er også en interresant tanke. Ialle fall blir det bedre enn idag, der sentralmakten plyndrer distriktene. Hva blir første steg? Det haster!
LikerLiker
Det neste må vel være å snakke med nord-Sverige og nord-Finnland om interessen for en slik tanke.
Tenk på all vannkraften som finnes i disse regionene. Sverige har også mye tømmer i nord.
Det finnes mange fra Nord i alle fall de som har flyttet sørover i senere tid som vil tilbake. Det er jo arbeidsplasser som sender de yngre sørover, men som ville blitt i nord om arbeidsforholdene hadde være mere gunstig, men det regner jeg med at Per-Vidar har tenkt på. For uten jobb av faglig betydning flytter ingen tilbake.
Da må nord-Norge så i stand togene fra Kina via Russland til Narvik for utskipning til USA/ Canada og det vil i så fall bli den største arbeidsplassen i nord. Stå på for idèene.
LikerLiker
Vi prøver å få Senterpartiet til å fremme reformforslaget i Stortinget, og at de må aktivt jobbe med de andre Stortingsrepresentantene fra alle de 4 “regionene” utenom østlandet, til å stemme for reformforslaget vårt på Stortinget. Dette vil ikke bare styrke de 4 regionen utenom østlandet men det vil trolig også styrke SP i kamp om plasser i de regionale tingene, som må opprettes. Hovedstaden i Norge ønsker vi deretter å flytte til Trondheim og opprette Presidentembedet der.
Vi vurderer fortløpende om vi skal ta kontakt med lanstyrelsen i Norrbotten og Vesterbotten i Nord-Sverige, samt Lapplan len styrelse i Nord-Finland, for å vite hvordan de stiller seg til en slik statsdannelse. En ting er i allfall sikkert, ingen kan hindre oss her i Hålogaland å føre slike samtaler, siden vårt parti ser det norske Stortinget som en ulovlig okkupasjonmakt av Hålogaland. For len-styrelsene i Nord-Sverige og Nord-Finland, så ville de hatt mye mer igjen, av å gå inn i en nordkalottstat, enn å fortsette slik det er i dag, med den samme neglisjeringen som de også opplever av maktapparatet i sørlige og mer folkerike områder.
Språkmessig er det ingen problemer heller med en nordkalottstat, siden finlandssvensk forståes lett av oss her nord. Badeferie i botniske viken i Piteå, vil være en fornøyelse for oss i Hålogaland, sammen med hovedstatsbesøk i Luleå, hvis vi skulle få til en slik nordkalottstat.
LikerLiker
En slik nordkalottstat vil også kunne tilby internasjonale investorer de beste rammevilkår for metallisk industriutbygging, hvor rimelig konsesjonskraft fra de enorme vannkraftressursene som Bjørn-Gunnar helt riktig er inne på, kombinert med store metallforekomster, kunne gi mange gode arbeidsplasser på nordkalotten, bygget opp under strenge miljøkrav.
Forsvarsmessig er det også store fordeler med en nordkalottstat, siden de skytefeltene i Nord-Sverige er enorme i forhold til våre, og miljømessig så kan også nasjonalparkene lett knyttes sammen til å bli store urørte villmarksområder, som er bra for slik økoturisme, som bare blir større og større for hvert år som går.
Da løser vi også reinbeite stridspørsmål som har oppstått på svensk side av grensen, ved at det blir en felles administrasjon som forvalter all reinbeite på nordkalotten.
LikerLiker
Hei Per Vidar
Vel overstått julefeiring.
Det er alltid moro å lese mennesker som har en annen innfallsvinkel på politikken enn den man finner i Oslo.
Norge er som kjent verdens mest sentralstyrte stat, og det vises i områder perifer fra hovedstaden.
Det blir på en måte et U-land/i-laand perspektiv over dette.Ressursene finnes i periferen, mens inntekten av disse ressursene havner i hovedstaden, som en enkel metafor på dette fenomenet.
Regionpartiet , ære være , påpeker dette urettferdige systemet.Man ønsker sågar å bryte denne “onde” sirkelen med å dele landet opp i selvstyrte regioner.
Må si at jeg faktisk liker noen av ideene.Det sterke fokuset på militær opprustning er jeg en smule tilbakeholden med å applaudere, for vi lever da på en fredelig plett av kloden.
LikerLiker
Takk for hyggelig hilsen. Det er positivt at flere og flere deler vårt syn på regionreformen. Den er den eneste farbare veien fremover, for å få fart på hele landet.Vi ønsker at hver region styres av en folkevalgt Guvernør, i tillegg til det regionale parlamentet som har sine folkevalgte representanter fra ulike partier.
Ved å dele opp landet opp i regioner, så vil vi kunne se hva som fungerer av politikk innad i hver region, og lære av hverandre for å bringe ytterligere vekst i hver region. Man kan da redusere den utstrakte reiseaktiviteten til andre land, for å studere hvordan gode politiske vedtak bringer samfunnet videre, siden man kan differensere innad i Norge, ved at hver region kan ha ulik innenrikspolitikk på en rekke områder.
LikerLiker
Dagens artikkel i avisa Nordlys som omhandler rikssamlinga i Nord-Norge, skrevet av Eirin Holberg stipendiat i arkologi ved Universitetet i Nordland (gratulerer med nytt universitet), stadfester at Hålogaland var en egen nasjon, styrt av Håløygjarlene som etterhvert flyttet kongesetet fra Nordland og ned til Lade i Trondheim, hvor de faktisk regjerte over hele dagens Nord-Norge og stort sett hele Trønderlag. Harald Hårfagre regjerte på Vestlandet.
Kun tilfeldigheter førte til at etterkommerne av Harald Hårfagre og Olav den Hellige, klarte å okkupere Hålogaland. Et tragisk båtforlis i året 1029 førte til at den siste Håløyg/lade-jarlen, Håkon Eriksson Ladejarl, omkommer i båtforliset og ny konge i nord er ikke å oppdrive, selv om kulturen og nasjonen er intakt i nord.
Mangel på en ny konge i Hålogaland, førte til at etterkommerne av Olav den Hellige klarte å okkupere Hålogaland, på det mest brutale viset. Innbyggere i Hålogaland som ikke ville bøye se for okkupasjonmakten risikerte å få levende ormer tvunget ned gjennom halsen, slik at ormen skulle pine ihjel den som fikk denne dødsdommen. Et hundreår med borgerkrig i nord følger etter at Håkon Eriksson Ladejarl dør på havet.
Den dansk/norske unionen fra 1380-1814 oppløses ved Eidsvold 1814 og Hålogaland sine representanter inviteres ned til Eidsvold til å underskrive Grunnloven og formelt sett bli en del av staten Norge. Representatene når imidlertidig ikke frem til Eidsvold i 1814 og Hålogaland blir derfor formelt sett ikke en del av staten Norge.
Hålogaland er etter FN terminologi derfor en selvstendig stat i dag.
LikerLiker
Men som et apropos hvorfor berettet Ottar fra Hålogaland at Hålogaland var et “shire” eller fylke i Norþ weg/Norge ca 890 e.kr?
LikerLiker
Så Jan H lurer seg ut. Muligens det går an å fortelle kroppen at det er etablert en tverrfaglig forskergruppe som heter " Creating the New North; Manifestations of central power in the North AD 500-1800". Den har utspring fra Universitetet i Tromsø og skal gi en bedre forståelse i bosetning- samfunnet og identitets utviklingen over tid i Nord Norge og på Nord Kalotten i mellomalderen. Det er ca 20 forskere innen arkeologi, historie, kunst, religion og kulturvitenskap som er engasjert. Målet er å skape kunnskap om hvordan de nordlige områder i Europa gikk fra å være preget av et åpent samspill mellom ulike etniske grupper, til å bli en nordlig periferi underlagt statsdanninger administrert fra sør. Denne utviklingen blir satt inn i et regionalt, nasjonalt og kontinentalt perspektiv. De vi formidle kunnskap om mellomalderens nordområder regionalt og internasjonalt. Så Jan H bli inne i din lille verden, uten kommentarer og innlegg. Jeg skal prøve å formidle resultatene som blir publisert fortløpende, uten at det det blir noe krav om medlemskap og anbefaling i logen.
Som en begynnelse er det fint å få med seg : Håvard Dahl Braterein 1994: Inn i riket, Calus Krag 1995, Norges Historie bind 2,
Alf Ragnar Nielssen 1995, Nord Norge under Rikssamlingen Ottar 5, 1995, Inger Storli 2006, Hologaland før rikssamlingen.
LikerLiker
Så bra Trond M. bortsett fra noe av den unødvendige språkbruken først og sist må dette må være blant de beste kommentarene jeg har lest fra deg, (du har prestert å faktisk vedlegge en kildereferanse) og de har ikke vært mange men så handler det jo ikke direkte om samenes historie og da stiller Trond M visst tydligvis helt andre “krav” til seg selv i forhold til å vedlegge begrunnelser og kildereferanser i kommentarer.
Men igjen: Hvorfor berettet Ottar fra Hålogaland at Hålogaland var et “shire” eller fylke i Norþ weg/Norge ca 890 e.kr?
LikerLiker
Ottar viset ikke bedre, Ottar er en figur som det henvises til. Det kan være mange kilder som er samlet i et Ottars skrift. Slike gjengivelser ser vi flere plasser i historien, bibelen. Derfor må du Jan H bli litt mer reflektert ovenfor det du skriver og det du spør om. Det du utgir som samenes historie er, akademisk sett, historie. Det krever ikke annet et et ressonement, ikke kilde henvisning. Dette i respekt for kilden.
LikerLiker
Ottar visste ikke bedre? Jeg setter ikke spørsmål om hålogernes uavhengighet. Norge bestod av høvdingdømmer på den tiden som man kan oppfatte som selvstyrte enheter. Det vil da ikke være noen bombe at hålogerne som andre høvdingdømmer lenger syd var mer eller mindre uavhengige.
Men det sagt eksisterte det samtidig også en fellesskapsfølelse ut fra språk, kultur og samhandling som ga en felles identitet til tross for den politiske oppsplittingen? At Ottar beskriver Hålogaland som et fylke i Norge og seg selv som en nordmann styrker vel den muligheten flere århundrer før rikssamlingen.
LikerLiker
Jan H. må vel ut å se seg om for å få litt kontakt igjen. Det ble vel for stusselig etter at han stengte til og med såpeboksen. Kanskje kan han risikere å treffe på kildeanvisninger når det gjelder Hålogaland. Da er det lurt å følge med, Jan H. :)))
LikerLiker
Artikkelen i Nordlys tror jeg er den første i en serie hvor denne første artikkelen omhandler Håløygjarlene sin statsdanning i Hålogaland. Samenes opprinnelse ble vel egentlig ikke nevnt i artikkelen, borsett fra det ble nevnt at det var et utpreget samarbeid mellom samene og Håløygingene. Kanskje noe å tenke på i dagens samfunn. Regner med at denne spennende kompetansegruppen kommer med en avhandling om samenes historie, siden dette også er en del av forskergruppa sitt mandat, etter det jeg kunne se.
Blir spennde å følge med denne forskergruppa. Hålogaland sin fantastiske historie hvor samer og håløyginger levde i rimelig god sameksistens i en felles stormakt på nordkalotten er inten annet en utrolig spennende. Det som er riktig spennende er at denne gamle stormakten kan reise seg på nytt, om ikke som en stormakt men i allefall som den suverent beste staten å bo i verden, vurdert etter FN standard, om man lærer seg å samarbeide her nord!
LikerLiker
Jeg vet ikke hvorfor Ottar nevner Hålogaland som et fylke (shire) men om Ottar levde på et senere tidspunkt enn 800-900 tallet, for eksempel på 1000-1100 tallet så kunne kanskje de engelske skaldene (?) som skrev ned beretningen til Ottar kunne sitert Hålogaland som et fylke underlagt okkupasjonmakten Norge (som da var okkupant av Hålogaland).
Men det blir spennende å se om hva denne forskergruppa kommer frem til om Ottar. Tror jeg må ha fått feil info om hvor forskergruppa holder til, trodde det var Universitetet i Nordland, men det ser ut som om forskergruppa har sitt utgangspunkt i Universitetet i Tromsø. Vi får bare uansett følge med. Her er informasjonsiden til forskergruppa
LikerLiker
Ser frem til den brede forskningen ved “Creating the New North: Manifestations of central power in the north AD 500-1800”. Dette vil være en tverrfaglig forskning inneholdende arkeologi, historie, kunstvitenskap, religionsvitenskap og kulturvitenskap. Forhåpentlig blir resultatet en ny og bedre forståelse av den historiske utviklingen innenfor bosetting, samfunn og identitet i middelalderens Nord-Norge spesielt, og Nordkalotten generelt. Informasjonsiden viser til at det dreier seg om en flerfaglig forskningsgruppe ved HSL-fakultetet som koordinerer og fremmer tverrfaglig forskning i overfor nevnte fagmiljø.
LikerLiker
Jeg synes dette var en kjempefestlig artikkel. Jeg håper det kommer enda flere slike i temaet. Jeg tenker som en annen kommentator, at det mangler folk til å få til en eget stat i Hålogaland. Jeg tror det mangler felles tankegrunnlag til det også.
LikerLiker
Heisann. Hva er kilden til dette utsagnet «Olav den helliges død gav senerer vikingeslekta til Norge, muskler nok å okkupere Hålogaland på 1100 tallet og denne okkupasjonen varte til begynnelsen av 1300 tallet»
I følge mine kilder så styrte Bjarkøyslekten indirekte i store deler av Norge. Så venter i spenning 😉
LikerLiker
Kommentaren min bygger på at Bondehæren til Hålogaland skal ha ”snudd” i synet på Kristendommen og Vatikanet/Paven, etter å få høre at Olav Haraldsson ”den hellige” blir helgenforklart, året etter han dør på Stiklestad for Tore Hund sitt spyd. Bjarkøyætta som kom godt ut av slaget og mange i Hålogaland vender seg mer og mer bort fra sin eldgamle hedenske norrøne tro og lar seg derfor kristne, og dette fører til at Rom/Paven som finansierte Olav Haraldsson ”den (u)hellige”, tar mer og mer makt i Hålogaland. En okkupasjon er oftere utført via prestekappen enn via sverdet, og der ligger min argumentasjon.
LikerLiker
Ja men da er vi skjønt enige. Men man kan sannelig stille tvil om hvor og når Hålogaland ble en del av det som er Norge i dag. Nesten så man kan tenke seg til at alt rundt 1814 er gjort med overlegg for å få Nord underkastet og okkupert. Jeg kjenner i allefall ikke til noen juridisk avtale som innlemmet vår landsdel i et slikt rike. Det er jo også hevdet over all tvil at Hålogalands relasjon til alle naboer, bortsett fra noen unntak som Vestlandsslektene og haneseatene.
LikerLiker
Bra kommentar her. Ja det er ingen tvil om at Hålogaland er etter min mening, under ulovlig okkupasjon av staten Norge (sør for Namsos), siden det ikke eksisterer noen juridisk avtale (Grunnlovsignatur) fra representantene til nasjonen Hålogaland, om å innlemme seg i nasjonen Norge.
Staten Norge har også bekreftet dette, gjennom den informasjon som kommer frem i denne artikkelen.
Staten Norge forplikter å ovèlate vårt land til oss og betale ut en erstatning inkludert vår del av staten Norge sin samlede formue og imatrielle verdier. Vi har krav på minimum 10% siden vi utgjør ca 10 % av befolkningen, pluss ytterligere 10 % for de verdier som er regelrett stjålet ut av Hålogaland siden 1814. Totalt 20 % av de samlede verdier til staten Norge. Dette utgjør minimun 2000 millarder kroner, sett fra ”Oljefondet” sin størrelse, og justert for ytterligere tilbakebetaling for stjelte verdier som er tappet ut i over 200 år.
LikerLiker
Jeg, En gutt på 14 år er veldig interessert i dette. Jeg kommer stadig tilbake hit for å pugge historien. Det overrasker meg også at det ennå er nye kommentarer som er kommet ut i år i en 11-års gammel artikkel.
Vi har bevis på at vi kan kreve løsrivelse fra Norge. Men jeg frykter at det blir styr og for mye uenighet hvis vi faktisk bestemmer oss for å løsrives.
Det er mye artig vi kan gjøre blir vi et selvstendig land. Vi kan som Lightsofthenorth sier: Kreve 10% av statens penger. Vi kan la landet også stabiliseres ved å leve på Fisk og turisme. Olje i Lofoten, Vesterålen og Senja er en mulighet hvis vi faktisk sliter, noe som jeg ikke tror vi blir med tanke på all den fisken vi lever på. Vi kan bygge mye bedre infrastruktur og den slags som Staten ikke bryr seg om idag her i nord. Men her burde man også være pessimistisk og ikke tenke på alt det gode som skjer.
La oss ta harry-tradisjonene først. Jeg tenkte at hvis den »Håløygske krone» Blir svak, Blir jo ting dyrere i Sverige og ellers i utlandet. Men så ser jeg at problemet er løst hvis vi ikke har avgifter i det nye landet vårt. Jeg er for ung til å skjønne hvordan inflasjon funker men for firmaer som importerer fra utlandet er inflasjon veldig viktig. Jo mer inflasjon vi har jo mer dyrere blir importen. Men skal vi leve av turisme, Jo mer blir turistene å kjøpe. Vi som bor østover Lofoten ser stadig turister(vanligvis tyskere) som aldri handler noen ting fordi alt er så dyrt. Nei, hvordan vår egen krone blir er vanskelig å si. Men når det kommer til firmaer og slikt må vi nevne hvordan systemet i samfunnet vårt skal være.
Jeg er en kapitalist og jeg er redd for at Hålogaland kan bli mer en sosialistisk stat. Dette har jeg statistikk over. Nordlands stortingsvalgresultat var det veldig jevnt mellom de sosialistiske og de borgerlige partiene. Samme gjelder Troms (Jeg teller SP ut fra begge fylkene) Men teller man med økningen av stemmer har de sosialistiske partiene økt siden sist.
Vi burde innse at folk som går på NAV kan bety hvor mye arbeidsledighet vi får i landet eller hvor mange som ikke orker å arbeide i vårt nye Hålogaland. Ballangen er en kommune i nordland og er på førstelisten her: https://infogram.com/100_kommuner_pa_nav_toppen
Med 39% andel av befolkningen. Det er sagt og vist at Troms og Nordland er tungt representert på denne listen. Om vi skal være et kapitalistisk land eller et sosialistisk land har veldig mye å si for Hålogaland.
Hvis jeg tar det veldig kjapt så har jeg en »lempe-ulempe» liste hvor jeg prøver å være så nøytral som mulig. Derimot er ikke lett for mine kapitalistiske øyne.
Kapitalistisk Hålogaland
+ Firmaer kan lettere tjene opp penger og ha større betydning for nasjonen.
+ Flere folk blir puttet i arbeid, forhåpentligvis.
– Mindre støtte for folk som faktisk har sykdommer og problemer og trenger penger fra samfunnet for å overleve.
Sosialistisk Hålogaland
+ Det kan være lettere for den håløygske stat å bidra i forskjellige prosjekter
– Avgift på produkter, Moms og annet ekstra kostnad gjør det vanskelig for turister å kjøpe ting og vanskeligheter når man driver et firma.
Altså det er veldig mye å diskutere. Hvor på skalaen mellom kapitalisme og sosialisme skal vi være? Er vi et demokrati, Republikk, eller skal vi lage et moderne høvdings-system som ligner på USAs selvstyrte stater med en president til å sitte på det hele? Skal vi ennå ha den skandinaviske velferdsstaten? Jeg tror mye av dette var en av grunnene til at Skottland stemte for ikke å være selvstendig.
LikerLiker